On

El Ball d'en Serrallonga és un ball folklòric popular de Catalunya. Aquest ball recrea la quadrilla del bandoler Joan Sala, "Serrallonga" o "Joan de Serrallonga", bandoler del segle XVII. Així doncs, el ball està format per Joan de Serrallonga, Joana de Torrelles - la seva muller - i en Joanet -el seu fill-; a més de 10 o 15 bandolers de la seva quadrilla, els noms d'alguns dels quals són: Xafarroques, Astut, Petit Gornès, Pere Blau, Peret Xinxola, Petit Comí, Tallaferro, Marxant, Xocopanarra, Fadrí de Sau, Vermell, Rocamora, Tendret, Xicopaneda...
En l'actualitat, a Catalunya existeixen 7 o 8 colles de Balls de Serrallonga, i les més importants es troben a poblacions com Vilafranca del Penedès, Tarragona, Sant Hilari Sacalm, Terrassa, Vilanova i la Geltrú, Torredembarra i Perpinyà. Cal dir que aquest ball popular va ésser prohibit a Catalunya durant la dictadura franquista perquè per representar-lo s'utilitzen trabucs, que són armes de foc, i suposava un perill. La primera població a recuperar aquest ball després del règim franquista va ésser Vilafranca del Penedès, i recentment, han celebrat el 25è aniversari de la recuperació del Ball. En aquest ball, els bandolers van vestits segons l'època on es situa en Joan de Serrallonga, així doncs, duen pantalons de pana fins al genoll, armilla, camisa, barretina, espardenyes de set vetes i una manta penjada a l'espatlla. El tret més característic d'aquest ball és la utilització del trabuc, una arma d'avantcàrrega que s'utilitzava a l'època, i que en l'actualitat són utilitzades reproduccions de les del segle XVII.
Cal diferenciar els Balls de Serrallonga del que hom coneix com a trabucaires. La diferència principal recau en el fet que els Balls de Serrallonga dansen al so de la gralla i van executant certes coreografies (els balls, pròpiament) i es dispara amb un cert ordre. Els trabucaires es limiten simplement a disparar a tort i a dret. A més, els Balls d'en Serrallonga fan una representació, o sainet, de les malifetes del bandoler i la seva quadrilla, mentre que els trabucaires no ho fan.